top of page
natta_heinät_pellolla.jpg

Taitokeino

TAITOA JA KEINOJA KOULUTTAMISEEN

Keinot

Kun on taitoa käyttää toimivia keinoja, on mahdollista muuttaa ajatuksia.

Ajatukset vaikuttavat kaiken toiminnan taustalla.

Ajatukset, eli mielleyhtymät (=ehdollistumat) ohjaavat toimintaa. Ajatuksiin liittyvät odotusarvot vaikuttavat siihen, kuinka innokkaasti koira

”tottelee”. Kuten Roger Abrantes osuvasti toteaa: ”käsky on vihje, kunnes siitä tulee käsky, mutta meidän ei tarvitse käskeä koiriamme, jos olemme tehneet työmme hyvin”. Koulutuksen keinoin koira on mahdollista saada haluamaan tekemään niitä asioita, joita haluamme sen tekevän. 

Motivaation aikaansaamisessa auttaa Skinnerin 1940-luvulla laboratoriossa todentama operantti oppimisteoria, sekä laboratoriosta tosielämään viedyn sovelletun käyttäytymisanalyysin perustyökalu, ABC-analyysi. Käyttäytymisanalyysiä hyödyntäen saadaan kaikista parhaimmat ja kestävimmät tulokset kaikista nopeimmin. 

Taidot -
kuka olen

sissu_jatamok-2.jpg

 

Olen Sisko Nevalainen, vähän alle 50-vuotias siuntiolainen. Koulutukseltani olen filosofian maisteri. Germaanisen filologian gradussani tutkin susiin liitetyn laumanjohtajuus käsitteen terminologista muutosta sekä Rudolf Schenkelin susitutkimuksissaan käyttämän kielen yhtymäkohtia natsien manipuloimaan saksan kieleen. Ymmärrän, mistä perinteiset koirankoulutuksen käsitykset ovat saaneet alkunsa ja miksi tiede on ne (jo) aikanaan kumonnut.

Eläintenkouluttajan ammattitutkinnon suoritin vuonna 2020. Kuulun Suomen eläintenkouluttajat ry:een.

 

Vanhempi koirani Tamok on tokoillut mielenvirkistyksekseen ja saanut koulutustunnuksen TK1 12-vuotiaana. Nuorempana Tamok treenasi (epäviralliseksi) hypokoiraksi. Nuoremman Natta bordercollien kanssa harrastamme pelastuskoiratoimintaa. Toistaiseksi olemme suorittaneet Pelastuskoiraliiton jäljen perus- ja loppukokeen. Hajuerottelun, ilmaisun sekä match to sample -konseptin opettamisen avulla Natta osaa etsiä ja ilmaista eri hajuja. Eniten iloa ja hyötyä taidosta on toistaiseksi ollut kadonneiden esineiden sekä kantarellien ja tryffeleiden etsimisessä. Tulevaisuudessa toivottavasti myös kadonneiden ihmisten etsinnöissä.

Koulutukset & luennot

 

Pidän kursseja ja yksityistunteja Suomenojan Musti ja Mirrissä. Pidän myös hajuerottelu- sekä esineilmaisukoulutuksia kotonamme Siuntiossa.

 

Pystyn auttamaan arjen haasteissa – esimerkiksi autoiluun, jahtaamiseen, hihnakäytökseen, hoitotoimenpiteisiin sekä yksinoloon liittyvissä ongelmissa. Voit myös tulla harjoittelemaan vaikkapa harrastuslajien alkeiden kouluttamista koirallesi.

Kouluttaminen kannattaa aina! Kouluttaminen lisää koiran hyvinvointia sekä syventää omistajan ja koiran suhdetta entisestään.

Kouluttamisen lisäksi minua kiinnostavat eläinten hyvinvointiin liittyvät asiat. Ihmisen ja koiran suhteen näen vain pienenä osana suurta kokonaisuutta, jossa ihminen tyypillisesti asettaa itsensä muiden toislajisten eläinten yläpuolelle. Toivottavasti muitakin eläimiä rakastettaisiin yhtä suurella sydämellä kuin parasta ystäväämme koiraa. Toisaalta ihmisen ja koiran suhteessakin näen väärinkäsityksiä, joiden ymmärtämisessä haluan osaltani auttaa.

Minulta voi myös tilata luentoja (mm. pro gradu -tutkielmani pohjalta) esimerkiksi seuraavista aiheista:

 

  • Koirankoulutuksen historia – kuinka kansallissosialismin aate on vaikuttanut käsityksiimme ihmisen ja koiran suhteesta

  • Suomen palveluskoiraperinteen juuret Saksassa

  • Johtajuus – mitä käsite pitää sisällään, kun sitä tarkkaillaan susien sosiaalisen käyttäytymisen näkökulmasta

  • Tule koiraa puolitiehen vastaan – kuinka koirasta tuli äärimmäisen hyvä ihmisen eleiden tarkkailija ja tulkitsija

  • Käyttäytymisen muuttaminen – miten ja miksi

  • Puhutaan koiraa – tunnista koiran rauhoittavat ja loitontavat eleet

Home: Headliner

Käyttäytymisen muuttaminen on tiedettä...

..ja taitoa soveltaa tiedettä käytäntöön. 

Sitä saa, mitä vahvistaa 

voi.jpg

"Perinteisen koirankoulutuksen" yleisin työkalu, rangaistus, ei poista tekemisen taustalla vaikuttavaa motivaatiota, eikä koskaan opeta koiralle mitään uutta, korvaavaa käytöstä ei-toivotun käytöksen tilalle. Rangaistus ei koskaan vahvista toivottua käytöstä, vaan tukahduttaa myönteisen tunteen ja jähmettää toiminnan tehden koirasta passiivisen oppijan.

Sen sijaan vahvistetuista käytöksistä tulee vahvoja! Koiraohjaajan haaste saattaa kuitenkin olla koiraa motivoivan vahvisteen löytyminen. Voin auttaa toimivan vahvisteen löytämisessä.

Johtajuusongelma?

kalliollav_edited_edited.jpg

Laumanjohtajuuden puutetta saatetaan tarjota ongelmakäyttäytymisen syyksi, vaikka omistajan kannalta koiran ei-toivottuja reaktioita saa aikaan käytöksen taustalla vaikuttavat tunnetilat ja motivaatiot. 

 

Taitamattoman koiran säntäillessä esim. polkupyörien perään on kyseessä koulutushaaste, ei ”johtajuusongelma”. Koiralle täytyy ensin opettaa (tarpeeksi helpossa tilanteessa), miten toimia. Vasta sen jälkeen koiraa voi johtaa.

Hyvinvoinnin maksimointia

tamok.jpg

Operanttiin ehdollistamiseen ja positiiviseen ehdollistettuun vahvistamiseen perustuvat koulutustavat lisäävät koiran hallinnantunnetta elämästään. Tietoisuus, että voi itse vaikuttaa ympäristöönsä (=autonomia), lisää henkistä hyvinvointia.

”Johtamisen laatu on tärkeää elämänlaadun kannalta – sillä on merkitystä, miltä tuntuu olla osa jotakin kokonaisuutta.” (Esa Saarinen)

 

 

sumun_haistelua.jpg

Taitokeino / Sisko Nevalainen

 Läntinen Kuninkaantie 163 A, 02580 SIUNTIO

 p. 050 596 4217

Home: Contact
bottom of page